Dia 15

La Crida

9 h, Escola Joan XXIII. Santa Tecla a les Escoles. La Víbria a les Escoles.

 

9 h, Escola Sant Pere i Sant Pau. Santa Tecla a les Escoles. La Mulassa a les Escoles.

 

9 h, Col·legi Sant Pau. Santa Tecla a les Escoles. La Moixiganga a les Escoles.

 

9 h, Escola Saavedra. Santa Tecla a les Escoles. Els Xiquets de Tarragona a les Escoles.

 

9 h, Col·legi El Carme. Santa Tecla a les Escoles. La Colla Jove a les Escoles.

 

9 h, Escola Solc. Santa Tecla a les Escoles. Els Xiquets del Serrallo a les Escoles.

 

9 h, Col·legi La Salle Tarragona. Santa Tecla a les Escoles. Castellers de Sant Pere i Sant Pau a les Escoles.

 

9 h, Escola El Serrallo. Santa Tecla a les Escoles. El Lleó a les Escoles.

 

9 h, Col·legi Joan Roig. Santa Tecla a les Escoles. L’Aligueta a les Escoles.

 

9.15 h, Llar d’Infants Cèsar August. Santa Tecla a les Escoles. El Nano Capità a les Escoles.

 

10 h, Llar d’Infants El Serrallo. Santa Tecla a les Escoles. El Nano Capità a les Escoles.

 

10 h, Hospital Universitari Joan XXIII. Santa Tecla als Hospitals. Els Nanos Nous als Hospitals.

Organitzen: Ajuntament de Tarragona, Hospital Universitari Joan XXIII i Hospital de Sant Pau i Santa Tecla

 

10.45 h, Llar d’Infants Jigsaw. Santa Tecla a les Escoles. El Nano Capità a les Escoles.

 

11 h, Sociosanitari Francolí. Santa Tecla als Hospitals. Els Nanos Nous als Hospitals.

Organitzen: Ajuntament de Tarragona, Hospital Universitari Joan XXIII i Hospital de Sant Pau i Santa Tecla

 

11.30 h, Llar d’Infants El Miracle. Santa Tecla a les Escoles. El Nano Capità a les Escoles.

 

12 h, Sociosanitari Llevant. Santa Tecla als Hospitals. Els Nanos Nous als Hospitals.

Organitzen: Ajuntament de Tarragona, Hospital Universitari Joan XXIII i Hospital de Sant Pau i Santa Tecla

 

12.15 h, Escola Infantil Tic-Tac. Santa Tecla a les Escoles. El Nano Capità a les Escoles.

 

15 h, Escola Els Àngels. Santa Tecla a les Escoles. El Ball d’en Serrallonga a les Escoles.

 

15 h, Escola Riuclar. Santa Tecla a les Escoles. El Ball de Pastorets a les Escoles.

 

15 h, Escola La Floresta. Santa Tecla a les Escoles. La Cucafera a les Escoles.

 

15 h, Escola Pau Delclòs. Santa Tecla a les Escoles. El Ball del Patatuf a les Escoles.

 

17 h, Catedral de Tarragona. Visita guiada: Imago lapideus: una aproximació a la iconografia de la Catedral. Un passeig per la Catedral a través d’alguns exemples de la seva iconografia, amb diverses referències a la vida de santa Tecla.

Entrades: adults, 10 €; + 65 anys, 9 € (grups limitats, màxim 25/30 persones)

Més informació i reserves: contacte@iberapt.com

Organitza: IBER, Arqueologia, Patrimoni i Turisme S.L.

 

17.30 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Cinema truck. La Tecletes Play truck es transformarà en una sala de cinema on experimentarem amb el Cinexin i veurem curts d’animació, tot això en el temps que ens duri la paperina de crispetes!

Organitza: Ekinoci

Col·laboren: Tecletes i Rusc Produccions

 

18 h, Biblioteca Pública de Tarragona, c. Fortuny, 30. Jugarem al Bestium. Joc de cartes inspirat en el bestiari de la ciutat de Tarragona per a infants de més de 7 anys. Ideat per l’Enric Vives, que coordinarà el joc. Editat i produït per Topromi.

Organitzen: Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC) i Biblioteca Pública de Tarragona

Col·labora: Fundació Topromi

 

18 h, jardins de la Casa de la Festa. Festa del quart volum de la col·lecció Els Contes del Seguici de Tarragona, Corre, corre, Cucafera!, dedicat a la Cucafera. Amb textos de la Rat Cebrián i il·lustracions de l’Armand, editat per l’Associació d’Amics de la Colla Jove i Insitu Comunicació.

Organitza: Associació d’Amics de la Colla Jove

Col·laboren: Insitu Comunicació i Diputació de Tarragona

 

18.30 h, Raffa Gelati, pl. Verdaguer, 1. El gelat de les Festes. La geladeria Raffa Gelati ha reinventat el gelat de les Festes, donant-li un toc molt personal i tecler. Degustació popular del gelat. Preu del tiquet: 50 cèntims. Venda de tiquets, fins a exhaurir existències, a les tres geladeries de Raffa Gelati: Geladeria Balcó (Rambla Nova), Geladeria Serrallo (passeig Trafalgar) i Geladeria Verdaguer (plaça Verdaguer). Els beneficis aniran destinats a una ONG.

Organitza: Raffa Gelati

 

19 h, sala d’actes de l’Antiga Audiència, pl. del Pallol, 3. Conferència d’Agustí Alcoberro, “El bandolerisme a la Catalunya moderna”. El Ball d’en Serrallonga de Tarragona, en aquest 30è aniversari de la seva recuperació, ha convidat el professor d’Història Moderna de la Universitat de Barcelona a pronunciar una conferència que ens acostarà a la realitat dels nostres bandolers més festius.

Organitza: Ball d’en Serrallonga

Col·labora: Ajuntament de Tarragona

 

19 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Concert d’Home Llop & The Astramats (ska, reggae i rocksteady / Lleida). Adaptacions en català a ritme jamaicà. D’una banda, amb les versions que es van fer als anys 60 a Catalunya, i de l’altra, amb el referent dels grups skatalítics jamaicans.

Organitza: Ekinoci

Col·laboren: Tecletes i Rusc Produccions

 

19 h, des del portal del Roser, Itinere. Tastem la història. Visita guiada + degustació. Tasteu la cuina dels reis segons el receptari medieval del Llibre de Sent Soví després d’una passejada pels carrers i racons de la Part Alta. Una visita que us acostarà a la gent i els costums de la desconeguda Tarragona medieval. Preu de l’activitat: 19 € (places limitades).

Informació i reserves: itinere@turismedetarragona.com – 977 239 657

Organitza: Itinere Turisme

Col·labora: Restaurant Quim i Quima

 

19 h, sala d’actes i rotonda de l’Ajuntament, pl. de la Font, 1. La Crida. La introduirà la consellera de Festes, Begoña Floria, i la farà l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, com mana el costum.

 

Toc d’obertura per la Cobla de Ministrers del Consell Municipal. Aquest toc donarà pas a l’acte protocol·lari de nomenament del Perpetuador i els Teclers d’Honor.

 

Homenatge al Perpetuador, la Comissió Assessora sobre el Seguici Popular. Ara fa 25 anys que veia la llum el Protocol del Seguici Popular de la Ciutat de Tarragona, un acord polític i ciutadà que regula i vertebra la presència i el funcionament dels elements del Seguici Popular a les nostres festes. Alhora també naixia la Comissió Assessora, un espai de representativitat festiva, política i ciutadana que aplica, avalua i assessora sobre tot allò que s’esdevé en el nostre àmbit festiu. Avui la ciutat ret homenatge a les moltes persones que al llarg d’aquests 25 anys han format part de la Comissió. La seva contribució ha estat cabdal per a la bona salut del nostre Seguici Popular. Recolliran el guardó, en representació de tots els membres de la Comissió, les tres persones que n’han format part, de manera ininterrompuda, des de l’any 1991: Francesc Barriach Molas, Josep Maria Sabaté Bosch i Salvador Fà Vallverdú.

Alhora també s’homenatja els Teclers d’Honor: Ricardo Costa, a títol pòstum, un dels recuperadors, també portador i cap de colla del Lleó; Lídia Gil Recasens, Ani Patiño Vidal i Ana Moreno Pérez, bastoneres del Ball de Bastons de Tarragona; Jordi Serret Sanahuja, Sergi Guardiola Parera i Joaquín Marmany Ingles, 25 anys a la festa amb el Ball d’en Serrallonga; Sendo Marca Mariné i Jesús Calvo Amo, membres del Ball de Dames i Vells des de fa 25 anys; Josep Maria Guinovart Aguiló, Tito i Jordi Virgili Pons, castellers dels Xiquets del Serrallo des del 1991; Xavier Fort Sabaté, portador dels Nanos Vells de la ciutat; Rosa Hortoneda Marquès i Núria Hortoneda Marquès, membres destacades de la Colla de Diables Voramar – Víbria de Tarragona; Jordi Marquès Verderes i Alfredo González Martínez, portadors dels Gegants Vells i del Cós del Bou durant més de 25 anys; Georgina Fà Padrell, membre del Ball de Gitanes i monitora del ball petit; Miquel Àngel Fà Padrell, que ha participat al Ball de Gitanes, al Ball de Serrallonga i al Ball de Pastorets, i que els darrers anys acompanya el Ball de Cossis com a músic; Àngel Conesa González, Carlos Bello Sanz, Salvador Molina Ferré, Albert Pallarès Roig, Montserrat Borrero Pedrola, Pere Garcia Vallvé, Mariano Borrero Pedrola, Pilar Gázquez Jurio, Jordi Andreu Giner, Jordi Conesa Mathioux i Joan Fortuny Mas, tots ells amb 25 anys de trajectòria castellera als Xiquets de Tarragona; Rafael Llorens Valent, Rafael Llorens Clari, Jordi Gaya Alonso i Francesc Bori Rubio, 25 anys de dedicació als Castellers de Sant Pere i Sant Pau; Marc Miró Badia, ballador del Patatuf, dels Cercolets i també bastoner de l’Esbart Santa Tecla; Antònia Badia Soteras, incomptables anys a l’equip tècnic, vestuari i majordomia de l’Esbart Santa Tecla, però particularment per la seva trajectòria de 25 anys com a responsable de vestuari del Retaule de Santa Tecla; i Anna Guasch, Maite Burillo, Roser Burillo, Marisa Suárez, Dolors Dols i Josepa Saltó, castelleres de la Colla Jove Xiquets de Tarragona amb 25 anys d’activa trajectòria. Finalment, també s’homenatjarà, a títol pòstum, Àngel Baldayo, gran mestre pirotècnic que tantes tardes i nits va omplir el nostre cel tarragoní de trons i colors.

S’obsequiarà els assistents amb la postal número 27, dedicada enguany als Xiquets de Tarragona.

 

19.30 h, des del balcó de l’Ajuntament, pl. de la Font, 1. Toc de Crida i Tronada. El Toc de Crida per la Cobla de Ministrers del Consell Municipal, que anuncia protocol·làriament l’inici de Santa Tecla.

 

Tot seguit, l’alcalde crida el Visca Santa Tecla! a tota la ciutat.

 

Finalment, l’alcalde cala foc a la metxa que des del balcó encendrà els Onze Morters de Santa Tecla i la primera Tronada de la Pirotècnia Valenciana de Llanera de Ranes (Costera), amb els Visca Santa Tecla! que inunden la plaça.

 

19.15 h, local social de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, c. Cós del Bou, 23. Assaig obert de canalla.

 

19.30 h, Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona, c. Santa Anna, 8. Inauguració de l’exposició “Plural femení. Dones artistes de les comarques de Tarragona”. Una aproximació a la tasca desenvolupada en l’àmbit de la fotografia i l’audiovisual per artistes que treballen a les nostres comarques.

 

19.30 h, pl. d’en Ripoll. Divertiments teatrals amb I Piselli. Petites escenes de la Commedia dell’Arte a càrrec d’aquesta companyia teatral alemanya. És especialment interessant la barreja dels idiomes italià, català i alemany a les seves representacions.

Organitza: I Piselli

 

20 h, vestíbul de l’Antiga Audiència, pl. del Pallol, 3. Inauguració de l’exposició “Records de trenta anys… i molts més! dels Grallers Tocaferro”. Parlar dels Grallers Tocaferro és parlar de festa i música. Els aniversaris sempre són una bona oportunitat per fer balanç i mirar d’encarar el futur en les millors condicions. Aquesta exposició és un recorregut per aquests trenta anys tan intensament viscuts. Per molts anys!

Organitza: Grallers Tocaferro

Col·labora: Ajuntament de Tarragona

 

20 h, pati del Palau de la Diputació, pg. de Sant Antoni, 100. Inauguració de la “XXVII Exposició de Bonsais a Tarragona”.

Organitza: Associació Tarragona Bonsai

Col·labora: Diputació de Tarragona

 

20 h, pl. de les Cols. Xiquets de Tarragona. Assaig especial del pilar caminant.

 

20 h, Bar La Pepita, pl. Verdaguer, 9. Concert de The Soul Man Quartet. Música disco dels 70 i 80, rock, funk i soul.

Organitza: Bar La Pepita

 

20.30 h, local social de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, c. Cós del Bou, 23. Assaig general de castells obert a la ciutat.

 

20.30 h, pl. del Rei. Concert amb l’Stromboli Jazz Band. Primer concert a la plaça del Rei d’aquesta Santa Tecla.

Organitzen: La Geladeria, La Casa del Vermut, El Champanyet i Restaurant Ítaca

 

20.45 h, Museum Cafè, c. Sant Llorenç, 5. “Santa Tecla 5.0, 5 imatges”. Lluís Cilveti ens presenta la Santa Tecla més bloguera i social a partir d’imatges de Pep Escoda, Lluc Queralt, Adrià Borras, Sònia Rimbau i Gerard Boyer.

Organitza: Museum Cafè

 

21 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Sopar i cinema a la fresca. Los cazafantasmas, d’Ivan Reitman (1984).

Organitza: Ekinoci

Col·laboren: Festival REC, Tecletes, Rusc Produccions, Ikkuii i Food Truck La Cuineta

 

21 h, pl. de les Cols. Assaig especial de pilar caminant.

Organitza: Castellers de Sant Pere i Sant Pau

 

21.30 h, pl. de la Font. Ballada de festa major amb l’Esbart Dansaire de Tarragona. Una proposta de balls tradicionals que alterna danses de nova creació i repertori de l’entitat. L’acompanyament musical va a càrrec de Faktoria Folk.

Organitza: Esbart Dansaire de Tarragona

Col·labora: Ajuntament de Tarragona

 

22.30 h, Les Granotes Terrassa, parc de l’Amfiteatre. Concert amb Islandia Nunca Quema + DJ. Rock indie pop.

Organitza: Les Granotes Terrassa

 

23 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Selecció musical.

Organitza: Ekinoci

 

24 h, Pub Highland, Rambla Vella, 9. Opening University Epic Thursday amb DJ Pau, DJ Moncho, Ismael Cantos i Ivan Verdi.