Dia 23

Santa Tecla!

7 h, des de la pl. de la Font. Toc de matinades pels diferents carrers de la ciutat. El so dels instruments tradicionals omple els pocs instants de silenci de la jornada. Des de la plaça de la Font: Sonagralla, La Virolla, L’Alfàbrega, L’Esperidió, Tocaferro, Els Quatre Garrofers, So Nat, de Sant Magí, No m’Atabalis, Els Bordons, Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo i Castellers de Sant Pere i Sant Pau.

 

8 h, capella de Santa Tecla, Catedral. Missa.

 

8.30 h, des del campanar de la Catedral. Toc de festa.

 

9.15 h, des de la pl. de la Font. L’Anada a Ofici amb el Seguici Popular i salutació a la Senyera pels trompeters municipals a la confluència dels carrers dels Cavallers i la Nau, als Quatre Cantons i a la pl. de les Cols. Tot seguit, al pla de la Seu, entrada de la Senyera de la ciutat amb la ballada conjunta de tots els elements festius, alhora que esclaten les salves pirotècniques de rigor i la tronada de la Pirotècnia Valenciana de Llanera de Ranes (Costera).

 

Portaran la bandera de la ciutat, a proposta del Drac de Sant Roc, la Sra. Paqui Cantos Franqueza i els Srs. Jaume Ollé Trilles i Ferran Ventura Valiente, membres de l’entitat des de l’any 1985 i actius recuperadors d’aquesta emblemàtica bèstia del nostre Seguici Popular. Des de l’any 2014, i per acord de la Comissió Assessora sobre el Seguici Popular, els banderers del matí de Santa Tecla són proposats per una entitat del Seguici per estricte ordre de carrer.

 

Recorregut: pl. de la Font, bda. Misericòrdia, c. Major, pl. de les Cols, c. Merceria, c. Pare Iglésias i pla de la Seu.

Acte retransmès en directe per Tarragona Ràdio.

Amb la participació de: Voluntaris 2017

 

9.30 h, Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, pl. del Rei, 5, fins a les 14 h. Jornada de portes obertes.

 

10 h, des del campanar de la Catedral. Toc de pontifical.

 

10 h, Catedral. L’Ofici, que s’inicia amb el trasllat processional de la relíquia des de la seva capella fins a l’altar major. Missa pontifical presidida per l’arquebisbe, Dr. Jaume Pujol, i amb assistència del Capítol de la Catedral, les parròquies, altres comunitats cristianes i l’Ajuntament. Durant la cerimònia, com és costum, s’ofereix la relíquia de la patrona als fidels per a la seva adoració.

Acte retransmès en directe per Tarragona Ràdio.

 

Al final de l’Ofici, cant popular dels Goigs de la santa a càrrec del Cor i Orquestra dels Amics de la Catedral.

 

10 h, Museu i Necròpolis Paleocristians, av. de Ramón y Cajal, 84, fins a les 14 h. Jornada de portes obertes. Exposició “El món de la mort a Tàrraco”.

 

10.45 h, des del pla de la Seu. La Tornada d’Ofici. El Seguici, cap a la plaça de la Font.

 

11 h, pl. de la Font. Tanda de lluïment del Seguici Popular. Ballaran, per aquest ordre, el Drac, el Bou, la Víbria, el Griu, el Ball d’en Serrallonga, l’Àliga, la Mulassa, la Cucafera, el Lleó, els Negritos, els Gegants Moros i els Gegants Vells, el Ball dels Set Pecats Capitals, la Moixiganga, el Ball de Bastons, el Ball de Pastorets, el Ball de Turcs i Cavallets, el Ball del Patatuf, el Ball de Cercolets, el Ball de Bastons de l’Esbart Santa Tecla, el Ball de Gitanes, el Ball de Valencians i el Ball de Cossis. La tanda s’acaba amb els versots dels Diables contra Sant Miquel.

Acte retransmès en directe per Tarragona Ràdio.

 

11.30 h, Cafè Museum, c. Sant Llorenç, 5. Tast d’espineta amb caragolins. Imprescindible per als tarragonins que volen afrontar el dia de la patrona com toca. Preu: 4 €.

 

11.30 h, pl. de l’Antic Escorxador. Representació del Ball de Dames i Vells.

 

11.30 h, Residència Mare de Déu de la Mercè. Ballada dels Gegants i Nanos del carrer Merceria i els de la Residència de la Mercè.

 

11.45 h, Balcó del Mediterrani. Fotografia’t amb els Nanos Vells! Avui et podràs fer aquella foto que sempre havies volgut.

Organitza: Agrupació de Portadors dels Nanos Vells de Tarragona

 

11.45 h, capçalera del Circ. Fes-te una foto amb els Nanos Nous! Vols una foto amb els Nanos Nous? Avui és el dia!

Organitza: Associació de Portadors dels Nanos Nous de Tarragona

 

12 h, Residència Mare de Déu de la Mercè. Ball de Bastons de Tarragona.

 

12.30 h, Residència Mare de Déu de la Mercè. Representació del Ball de Dames i Vells.

 

12.45 h, pl. de la Font. Entrada a plaça de les colles castelleres, al toc de gralla i ritme del timbal.

 

13 h, pl. de la Font. Castells, torres i pilars amb les colles castelleres de la ciutat: Xiquets de Tarragona, Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo i Castellers de Sant Pere i Sant Pau. Històricament, és la jornada en què les colles ens han ofert les seves millors construccions. Un migdia ple d’alternatives castelleres.

 

Cada colla intervé per torn rotatiu, decidit prèviament per sorteig. La diada consta de tres rondes; la colla que no completi les tres construccions pot arribar a fer fins a dues tandes més, mantenint sempre l’ordre sortejat. Els pilars tanquen l’exhibició i s’executaran de major a menor segons el nivell de cada espadat.

 

L’exhibició es clou amb el tradicional pilar al balcó, al qual ascendeix l’enxaneta. Finalment, toc de vermut amb els grallers i timbalers.

Patrocina: BBVA – Catalunya Caixa

Acte retransmès en directe per Tarragona Ràdio i TAC 12.

 

17.30 h, des del campanar de la Catedral. Toc de vespres.

 

18 h, parc de Saavedra, La Terrasseta. Taller del Pescador de Núvols. Vine a jugar amb la joguina de les festes, un estel que sempre vola, un globus que mai es perd. Joguina pensada per a nens i nenes a partir de 5 anys.

Organitzen: Ekinoci

Col·labora: Tecletes, Rusc Produccions i el Pescador de Núvols

 

18 h, pl. Verdaguer, fins a les 2 h. Santa Tecla gastronòmica. Estrella Damm patrocina Teclatapa, la taverna dels tastets. L’espai gastronòmic que durant quatre dies permet els àpats ràpids.

 

18 h, Catedral. El cant de les vespres pontificals.

 

18.15 h, des de la pl. de la Font. L’Anada a la Professó amb el Seguici Popular i les colles castelleres, que pregonen l’arribada de la Senyera de la ciutat i la Corporació Municipal. Aquesta expressió de civisme torna a inundar els carrers principals de la ciutat antiga.

Itinerari: pl. de la Font, bda. Misericòrdia, c. Major, pl. de les Cols, c. Merceria i c. Pare Iglésias.

Els grups s’organitzen per a la professó posterior als carrers de les Coques, Sant Pau, Palau, Claustre i Escrivanies Velles.

 

18.30 h, pl. Natzarens. Representació del Ball de Dames i Vells.

 

19 h, pg. de les Palmeres. Obertura de l’Espai Barraques.

Organitza: Col·lectiu Barraques

 

19 h, des del pla de la Seu. Professó del Braç de Santa Tecla. Tercera i última sortida al complet del Seguici Popular i les colles castelleres. Cap a les 20 h, al llindar de la Catedral, apareix el tabernacle de la santa acompanyat per la Cobla de Ministrers de la Ciutat de Tarragona, la Banda Unió Musical interpreta la Marxa de Santa Tecla i els campaners engeguen el repic general fins que perden de vista la relíquia. El Capítol de la Catedral, el clergat, la Senyera de la ciutat, els representants de les ciutats germanes i la Corporació Municipal, amb escorta de macers, uixers i Guàrdia Urbana de gran gala, tanquen la professó.

 

Itinerari: pla de la Seu, c. Pare Iglésias, c. Merceria, pl. de les Cols, c. Major, bda. Misericòrdia, c. Cós del Bou, bda. Pescateria, Pilats, pl. del Rei, c. Santa Anna, pl. del Fòrum (per les dues bandes de la plaça), c. Arc de Sant Bernat, c. Granada, pl. Sant Antoni, pl. Carles Llorach, c. de la Mercè, pl. de l’Oli, c. Pescateries Velles, c. Nou del Patriarca i pla de la Seu.

Acte retransmès en directe per Tarragona Ràdio i TAC 12.

Amb la participació de: Voluntaris 2017

 

19.30 h, pl. de l’Antic Escorxador. Representació del Ball de Dames i Vells.

 

20.30 h, Rambla Nova, davant del monument a la sardana. Sardanes de festa major amb la Cobla Reus Jove.

Organitza: Agrupació Sardanista Tarragona Dansa

 

20.30 h, pl. Natzarens. Representació del Ball de Dames i Vells.

 

20.30 h, Sala Trono, c. de Misser Sitges, 10. La Herreria. Tablao Flamenco. Escoltar les cordes d’una guitarra , escoltar un quejío, unes palmes o un silenci… Els silencis del flamenc!!! Direcció: Jesús Blanco. Venda d’entrades: taquilla@salatrono.com – 977 222 014. Preu: 16 €; 12 € amb el carnet d’Amic de la Sala Trono. Durada: 60 minuts.

Organitza: Sala Trono

 

 

21 h, pg. de les Palmeres. Vine a sopar a les Barraques, on podràs gaudir d’entrepans a la fresca a preus populars.

Organitza: Col·lectiu Barraques

 

21 h, parc de Saavedra, La Terrasseta. Sopar a la fresca a preus populars. Menjar japonès Ikkui i Food Truck La Cuineta.

Organitza: Ekinoci

Col·laboren: Tecletes, Rusc Produccions, Ikkuii i Food Truck La Cuineta

 

21 h, Les Granotes Terrassa, parc de l’Amfiteatre. Focs amb swing.

Organitza: Les Granotes Terrassa

 

21.15 h, aproximadament, pla de la Seu. L’Entrada del Braç de Santa Tecla. En retornar la relíquia a la Catedral, tot el Seguici Popular s’obre al seu pas i executa la ballada conjunta. Balls, bestiari, entremesos i representacions al·legòriques la saluden. Els castellers alcen els seus vanos i pilars. Les campanes i les salves pirotècniques marquen el lent avançament del braç, i es precipiten la col·lecció de focs d’artifici, l’oripell daurat i la joia pirotècnica de la palma del martiri preparada per la Pirotècnia Valenciana de Llanera de Ranes (Costera).

Acte retransmès en directe per Tarragona Ràdio.

 

Tot seguit, des del pla de la Seu. Tornada de Professó amb la Baixada del Seguici. Portants, balladors i músics enfilen el carrer Major en una baixada espectacular. El conjunt del Seguici completa la seva darrera aparició d’aquest 2016.

 

Simultàniament, a la Catedral. Cant dels Goigs i retorn de la relíquia de la santa a l’urna de la seva capella.

 

I després, a la pl. de la Font. Darrera tanda de lluïment del Seguici Popular. Com a la Vigília, els onze grups entre el Ball de Bastons i la Moixiganga realitzen simultàniament la seva exhibició. Entre les danses i els entremesos es pot veure, per única vegada, la figura bastonera de la Mort del Dimoni, enmig del foc de sofre.

 

22 h, pl. del Fòrum. Darrers parlaments del Ball d’en Serrallonga. Les persones amb deficiències visuals podran recollir els parlaments del Ball d’en Serrallonga en braille.

 

22 h, Capsa de Música (antic edifici de la Tabacalera), av. Vidal i Barraquer, s/n. Concert Tecla Capsa 2016 amb els grups finalistes de la programació estable del concurs DO Tarragona de l’any passat. Passaran per l’escenari els grups Zien Años, Tyco Brae, Et-Co*, Euler i alguna formació més.

Organitza: Associació de Músics de Tarragona

 

22.30 h, des de la punta del Miracle i contemplables des de la platja del Miracle, el passeig Marítim, el Moll, el Port Esportiu, el Balcó del Mediterrani, el passeig de les Palmeres, la baixada de Toro, el vial Bryant, el passeig de Sant Antoni i la Via Augusta. El castell de focs de Santa Tecla, que serà disparat per la Pirotècnia Valenciana de Llanera de Ranes (Costera).

Patrocina: BASF

 

23 h, pg. de les Palmeres. Arrencada de la darrera nit dels Concerts de Barraques. Concert amb Groggy Rude (punk-rock), guanyadors del concurs de grups. Aquesta banda tarragonina, formada per tres joves que tot just acaben de treure la seva primera maqueta, arriba amb moltes ganes de fotre canya i fer créixer l’escena punk-rock de la ciutat.

Organitza: Col·lectiu Barraques

 

23 h, restaurant El Complet, c. Natzaret i pl. Mossèn Salvador Ramon i Vinyes. Música en directe i activitats diverses fins a les 3 h.

 

23 h, Bar Mala*Bar, c. de l’Enrajolat. Concert amb Ivory (blues-rock / TGN) i Mancuso (blues / BCN).

Organitza: Bar Mala*Bar

Patrocina: San Miguel

 

23 h, parc de Saavedra, La Terrasseta. DJ Send0 (tropical & catalan bass). Provinent del barri de Sants, compta amb un extens recorregut per les millors festes majors d’arreu dels Països Catalans i festivals com l’Acampada Jove i Bioritme Festival. Avui ens porta el seu nou xou, Increscendo, on ens mesclarà des dels ritmes del nostre territori fins a l’electrònica més alternativa, reggae, ska, moombah, trap, balkan… Una sessió plena d’energia, ball i confetti.

Organitza: Ekinoci

 

23 h, Sala de Festes 24, c. Major, 24. Festa de la dècada prodigiosa. La millor música dels 80: pop, disco, funk, Movida Madrileña…

 

24 h, Pub Highland, Rambla Vella, 9. Santa Tecla Dance & Music. Els millors temes de l’estiu.

 

24 h, Sala El Cau, c. Trinquet Vell, 2. Festa Mi Gran Derroche. Els millors hits de la música estatal.

 

0.30 h, pg. de les Palmeres. Concert amb Extracto de Lúpulo (punk-rock). Extracto de Lúpulo és el projecte d’un grup d’amics que el 2003 van decidir ajuntar-se amb la intenció d’interpretar la realitat que ens envolta, a la seva bola i sense pèls a la llengua. Enguany el grup ve a Barraques per presentar-nos el seu esperat nou disc.

Organitza: Col·lectiu Barraques

 

2 h, pg. de les Palmeres. Barraques comença a dir adéu a aquesta Santa Tecla amb els Soweto 60’s. Autèntic ska i reggae sorgit el 1998 a la vila de Gràcia (Barcelona). Actualment és una de les bandes de música jamaicana més conegudes de la Península i acaben d’editar el seu segon LP, South West Town. Prepara’t per vibrar, ballar, somiar i viatjar amb la seva música.

Organitza: Col·lectiu Barraques

 

3 h, pg. de les Palmeres. Barraques s’acomiada d’aquesta Santa Tecla 2016 de la mà dels Komando Sound System. Les seves seleccions fan un recorregut per tots els estils, roots, dancehall, digital i rub-a-dub, de totes les èpoques. Komando Sound forma part de l’associació cultural tarragonina Growing Culture, que s’encarrega de difondre la cultura d’arrel jamaicana a la ciutat.

Organitza: Col·lectiu Barraques